• 1banner-naslovnica_slide.jpg
  • 2banner-naseogledalo_slide.jpg
  • 3banner_Gospa_slide.jpg
  • 4banner_ljubav.jpg
  • 5banner_blagoslovljen.jpg
  • 6banner-susretuasizu_slide.jpg
  • 7banner_kardinal_slide.jpg
  • 10banner-samost-unut_slide.jpg
  • 11banner_kakojedobro_slide.jpg
  • 12banner_slide_rad.jpg

Kvaternikova ulica 167, 10000 ZAGREB, HRVATSKA  Tel./fax: +385 1 37 36 524 • E-mail: samostan @ klarise-zg.hr

DEVETNICA SV. KLARI

Klara Ikona

~~~Gospa Fatimska~~~

Gospa Fatimskaj

DEVETNICA

Duhovnost Reda

ROZETA       Najviše pravilo života svakoga Reda jest hod za Kristom - iz ljubavi prema Bogu i bližnjemu - kako ga predstavlja Evanđelje i redovničko pravilo.
      Prema Pravilu sv. Klare, klarise žive svoj život pod vodstvom »Duha Gospodnjega i njegovoga svetog djelovanja« (sv. Klara, Pravilo). Život sestara izvire odozgo, od Boga i one ga žive po Njemu. Ljudska zajednica sestara ukorijenjena je u božansku zajednicu Presvetoga Trojstva. Tako sestre žive Evanđelje kao kćeri Oca nebeskoga, zaručnice Duha Svetoga i sestre Isusa Krista (usp. PKl 6, 3; 1PJ 12). Ovaj život u ljubavi Presvetoga Trojstva očituje se u dosljednom siromaštvu, poniznosti i izručenju života Isusu Kristu u čistoći, poslušnosti, sestrinskom zajedništvu i klauzuri, tj. odijeljenosti od svijeta.
      Budući da je bit Reda sv. Klare živjeti Evanđelje, tj. slijediti život i nauk Gospodina našega Isusa Krista, imati njegove misli i osjećaje, suobličiti se Njemu, siromašnom i raspetom, možemo reći da je duhovnost Reda kristocentrična. No onaj tko je zaista kristocentričan, jest upravo kao Krist, otvoren intimnom životu s Ocem, u uzajamnoj i slobodnoj otvorenosti Duha; njegov se kristocentrizam hrani iz odnosa triju božanskih Osoba. Stoga je točnija i potpunija definicija duhovnosti Reda sv. Klare ova: teocentrizam u Kristu.

      Klauzurni život klarisa ima i marijanska obilježja. Kao što je Marija nosila Krista u maloj klauzuri svoje svete djevičanske utrobe, tako ga i sestre imaju nositi i rađati duhovno u svojim dušama (usp. Treće pismo sv. Klare). Stoga je zaručnička duhovnost sv. Klare i klarisa obilježena duhovnim majčinstvom, plodnošću, otajstvom Gospodinova rođenja, ali i suosjećanjem s raspetim Kristom na križu podno kojega je stajala Marija.
      Usko povezano s klauzurom, sa životom u trajnom zahvaljivanju i pjevanju hvale Bogu, jest čašćenje Presvetoga Tijela Gospodnjega - Euharistije. Naše svakodnevno, povremeno i cjelodnevno, klanjanje jest odgovor zaručnice na Zaručnikovu ljubav.
      Naš život osame, odijeljenosti i molitve ne zaboravlja potrebe braće i sestara u svijetu, prema molbi koju je sv. Klara uputila sv. Janji Praškoj: „Uronjena u ovom razmatranju sjeti se mene...“ (Četvrto pismo). Blizu smo osamljenima, odbačenima, siromašnima, umirućima, bolesnicima, svima koji su u boli i trpljenju...

~~~ČASOSLOV MUKE~~~

Franjin asoslov

Pisma Generalnih ministara

~~ KLARINA BAŠTINA~~

Klarina bastina

~FRANJEVAČKI IZVORI~

Franjevaki izvori

laudatoTV banner

OBNOVA SAMOSTANA

KUA-ruenje

 PODRŽITE NAS

Želite li donirati za izgradnju i obnovu našeg samostana stradalog u potresu, za obnovu crkve i za potrebe samostana, možete to učiniti skeniranjem

QR koda.

QR-kod-donacije

ZAŠTITNICA TELEVIZIJE

zatitnica televizije
Klarise Zagreb® ::: Design by Schima Web Studio