• 1banner-naslovnica_slide.jpg
  • 2banner-naseogledalo_slide.jpg
  • 3banner_Gospa_slide.jpg
  • 4banner_ljubav.jpg
  • 5banner_blagoslovljen.jpg
  • 6banner-susretuasizu_slide.jpg
  • 7banner_kardinal_slide.jpg
  • 10banner-samost-unut_slide.jpg
  • 11banner_kakojedobro_slide.jpg
  • 12banner_slide_rad.jpg

Kvaternikova ulica 167, 10000 ZAGREB, HRVATSKA  Tel./fax: +385 1 37 36 524 • E-mail: samostan @ klarise-zg.hr

DEVETNICA SV. KLARI

Klara Ikona

~~~Gospa Fatimska~~~

Gospa Fatimskaj

DEVETNICA

Blaženstva

 

      »Usred ogledGovornaGoriala motri poniznost, ili barem blaženo siromaštvo, bezbrojne napore i muke, koje je podnio za otkupljenje ljudskoga roda« (4PJ 22). Isus nam je pokazao put kako ga nasljedovati i postati mu sličan - Blaženstva:


* Blago siromasima duhom: njihovo je Kraljevstvo nebesko:
      Sv. Klara je u Pravilu zapisala poticaj i opomenu sestrama neka se uvijek odijevaju priprostom odjećom, i to iz ljubavi prema siromašnom Djetetu povijenu u siromašne povoje i položenu u jasle. Siromaštvo je duhovna odjeća kojom se sestre odijevaju iz ljubavi prema Kristu i njegovoj Majci;* Blago ožalošćenima: oni će se utješiti:

Promatramo lice Krista patnika, Čovjeka boli. Krsitova Muka donosi utjehu i ujedno nas sjedinjuje s patnjama svakoga čovjeka i cijeloga čovječanstva.


* Blago krotkima: oni će baštiniti zemlju:
Isus je učitelj poniznosti i blagosti, koji stavlja na leđa svojih učenika slatki i ugodni jaram nove zapovijedi ljubavi. Evanđelje je zemlja koju treba primiti u baštinu.


* Blago gladnima i žednima pravednosti: oni će se nasititi:
To je zaručničko blaženstvo, kako nas podsjeća prorok Hošea: „Zaručit ću te sebi dovijeka; zaručit ću te u pravdi i pravu, u nježnosti i ljubavi“ (Hoš 2, 21). Ova se glad i žeđ za pravednošću mogu utažiti samo na svadbenoj gozbi Jaganjčevoj. Izabrale smo život trajne gladi i žeđi za Bogom kako bismo utaživale glad i žeđ cijeloga čovječanstva za Bogom.


* Blago milosrdnima: oni će zadobiti milosrđe:
Bog je jedini bogat milosrđem, koji nam se velikodušno i neizmjerno dariva. Želimo taj dar podijeliti s drugima.


* Blago čistima srcem: oni će Boga gledati:
„Uistinu čisti srcem jesu oni koji preziru zemaljsko, traže nebesko i ne prestaju čeznuti da se živom i istinitom Gospodinu Bogu uvijek čistim srcem i dušom klanjaju i da ga gledaju“, kaže sv. Franjo. Naše kontemplativno zvanje teži k tome.


* Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati:
„Pravi su mirotvorci oni koji, uza sve što na ovome svijetu pretrpe, radi ljubavi prema Gospodinu našemu Isusu Kristu, čuvaju mir u duši i u tijelu“, piše sv. Franjo.


* Blago progonjenima zbog pravednosti: njihovo je Kraljevstvo nebesko:
„Ako ja - Gospodin i Učitelj - vama oprah noge, treba da i vi jedni drugima perete noge. Ako su mene progonili, i vas će progoniti, ali hrabri budite: ja sam pobijedio svijet! Ako mi tko hoće služiti, neka ide za mnom i počastit će ga moj Otac. Ako to znate, blago vama budete li tako i činili“ (Iv 13,14; 15,20; 16,33; 12,26; 13,17). Ponovno nam se pokazuje lice nedužnog i progonjenog Krista, jer samo upirući u Njega pogled uma i srca, možemo nasljedovati njegove primjere.

~~~ČASOSLOV MUKE~~~

Franjin asoslov

Pisma Generalnih ministara

~~ KLARINA BAŠTINA~~

Klarina bastina

~FRANJEVAČKI IZVORI~

Franjevaki izvori

laudatoTV banner

OBNOVA SAMOSTANA

KUA-ruenje

 PODRŽITE NAS

Želite li donirati za izgradnju i obnovu našeg samostana stradalog u potresu, za obnovu crkve i za potrebe samostana, možete to učiniti skeniranjem

QR koda.

QR-kod-donacije

ZAŠTITNICA TELEVIZIJE

zatitnica televizije
Klarise Zagreb® ::: Design by Schima Web Studio