• 1banner-naslovnica_slide.jpg
  • 2banner-naseogledalo_slide.jpg
  • 3banner_Gospa_slide.jpg
  • 4banner_ljubav.jpg
  • 5banner_blagoslovljen.jpg
  • 6banner-susretuasizu_slide.jpg
  • 7banner_kardinal_slide.jpg
  • 10banner-samost-unut_slide.jpg
  • 11banner_kakojedobro_slide.jpg
  • 12banner_slide_rad.jpg

Kvaternikova ulica 167, 10000 ZAGREB, HRVATSKA  Tel./fax: +385 1 37 36 524 • E-mail: samostan @ klarise-zg.hr

DEVETNICA SV. KLARI

Klara Ikona

~~~Gospa Fatimska~~~

Gospa Fatimskaj

DEVETNICA

Spisi sv. Klare (3)

Sv. Klara-Pisma 

      Ovo nije kritički prijevod Klarinih spisa. Prijevod je načinjen s latinskog izvornika, uz uspoređivanje s mnogim prijevodima na druge jezike, kao i uz pomoć raznih studija o sv. Klari. Nadasve je važno da je Klarine spise po prvi puta na hrvatski prevela jedna duhovna kći sv. Klare, tako da je došla do izražaja Klarina ženstvenost i izvornost.

 

 

 

 

Prvo pismo svete Klare Janji Praškoj

Drugo pismo svete Klare Janji Praškoj

Treće pismo svete Klare Janji Praškoj

Četvrto pismo svete Klare Janji Praškoj

Pismo svete Klare Ermentrudi

Oporuka svete Klare 

Klara  pise Janji


TREĆE PISMO SVETE KLARE JANJI PRAŠKOJ


1Janji, svojoj u Kristu prečasnoj gospođi i sestri dostojnoj ljubavi prije svih ostalih smrtnika, rođenoj sestri svijetloga kralja Češke, ali sada već sestri i zaručnici Svevišnjega Kralja nebeskoga, 2Klara, najneznatnija i nedostojna sluškinja Kristova i služavka Siromašnih gospođa, želi radosti spasenja koje proistječe iz Početnika spasenja, kao i sve štogod može bolje poželjeti.
3Tolikom sam ispunjena radošću zbog tvojega zdravlja, sretnog duhovnog stanja i divnih uspjeha koji te, kako vidim, osnažuju na putu što si ga započela da postigneš nebesku nagradu. 4I dišem tolikim klicanjem u Gospodinu jer sam o tebi doznala, a i sama sam u to uvjerena, da ti divno nadoknađuješ ono što nedostaje u nama – kako u meni tako i u ostalim sestrama – nasljedovateljicama stopa siromašnoga i poniznoga Isusa Krista.
5Doista se mogu radovati, i nitko me ne može lišiti tako velike radosti, 6budući da, imajući napokon ono što sam tako vruće željela pod nebom, vidim da si, poduprta čudesnim darom mudrosti iz usta samoga Boga i na strašan i neočekivani način, podmetnula nogu prepredenostima lukavoga neprijatelja, oholosti koja upropašćuje ljudsku narav i taštini koja zaluđuje ljudska srca. 7I vidim da si svojom poniznošću, krepošću vjere i rukama siromaštva zagrlila ono neusporedivo blago sakriveno u njivi svijeta i ljudskih srdaca kojim se stječe Onaj po kojemu je sve postalo iz ništavila. 8Posluživši se apostolovim riječima kažem ti da te smatram pomoćnicom samoga Boga i pridizateljicom palih udova Njegova neizreciva Tijela.
9Tko je taj, dakle, tko bi mi smio zabraniti da se ne radujem tako velikim radostima koje pozivaju na divljenje? 10Stoga se i ti, najdraža, uvijek raduj u Gospodinu! 11I neka te ne prekrije oblak gorčine, o preljubljena moja gospođo u Kristu, ti, radosti anđela i kruno sestara!


12Postavi svoj duh pred ogledalo vječnosti!
Postavi svoju dušu u sjaj slave!
13Postavi svoje srce u otisak božanske Biti
i po ovome bogozrenju
preobrazi čitavo svoje biće u sliku
Njegova božanstva,
14tako da i ti osjetiš ono što osjećaju njegovi prijatelji,
kušajući onu skrivenu slatkoću,
koju je sam Bog već u početcima čuvao
za one koji su u nj zaljubljeni.
15I nakon što si posve prešla preko svega onoga što na ovome varavome zbrkanome svijetu zapliće svoje slijepe štovatelje,
svim svojim bićem ljubi Onoga
koji je svega Sebe darovao za tvoju ljubav,
16Onoga, čijoj se ljepoti sunce i mjesec dive,
Onoga, čije su nagrade neusporedivo dragocjene i beskrajno veličanstvene.
17Da, govorim o Njemu,
Sinu Svevišnjega,
kojega je rodila Djevica
i nakon Njegova rođenja djevicom trajno ostala.


18Priljubi se uz Njegovu preslatku Majku koja je porodila takva Sina kojega nebesa ne mogaše obuhvatiti, 19a ona Ga je ipak nosila u malešnom klaustru svoje svete utrobe i kao nježna djevojka držala Ga u svome krilu. 20Tko se ne bi zgrozio od zasjeda ljudskoga neprijatelja koji smišlja kako da po drskoj nadutosti časovitih i obmanjujućih časti potpuno uništi ono što je veće od samoga neba? 21Vidiš već da je jasno da je duša vjerna čovjeka – po milosti Božjoj najvrjednija od svih stvorenja – veća od samoga neba, 22budući da nebesa sa svim ostalim stvorovima, ne! ne mogu obuhvatiti svoga Stvoritelja, a sama vjerna duša njegov je stan i prijestolje, i to samo po svojoj svetoj ljubavi koje nemaju oni koji ne mare za bogobojaznost. 23Sama Istina nam kaže: „Tko mene ljubi, njega će ljubiti Otac moj i ja ću ljubiti njega, i k njemu ćemo doći i kod njega se nastaniti“.
24Zato, kako Ga je slavna Djevica nad djevicama tvarno, 25tako Ga i ti uvijek možeš bez ikakve sumnje duhovno nositi u svome čistome i djevičanskome tijelu, slijedeći njezine stope, osobito stope poniznosti i siromaštva. 26Da, tako ćeš obuhvatiti u sebi Onoga koji obuhvaća i tebe i sve što postoji, i posjedovat ćeš ono što se posjeduje sigurnije u odnosu na ostala prolazna posjedovanja ovoga svijeta. 27Kako su u tome neki kraljevi i kraljice ovoga svijeta zavedeni: 28premda se njihova oholost uzdizala do neba i glava im doticala oblake, na koncu bivaju ruševina i gotovo poput smetlišta.
29A sada o onome što si mi poručila da ti objasnim: 30naime, koji bi to bili blagdani za koje nas je preslavni Otac naš sveti Franjo opomenuo da ih slavimo osobito promjenom našega jelovnika – ako sam dobro shvatila tvoju misao – smatrala sam da tvojoj ljubavi treba odgovoriti ovako. 31Neka tvoja Razboritost zna, dakle, da osim slabunjavih i bolesnih, za koje nas je opomenuo i čak zapovjedio da im sa svom brižljivošću pripravimo raznovrsna jela, 32svaka od nas koja je zdrava i jaka mora jesti samo korizmenu hranu, kako svagdanima tako i blagdanima, posteći tako svaki dan 33osim u nedjelje i na dan Rođenja Gospodnjega, kada smijemo uzeti dva obroka. 34A tako i u četvrtke redovitoga vremena: svaka može sama odlučiti, tako da ona koja ne želi nije dužna postiti.
35Doduše, mi zdrave postimo svakim danom osim u nedjelje i na Božić. 36Pogotovu svakoga Uskrsa, kako kaže spis blaženoga Franje, i na blagdane svete Marije i svetih apostola također nismo dužne postiti, osim ako ti blagdani padnu u petak. 37Ali, kako već rekoh, mi koje smo zdrave i jake uvijek jedemo korizmena jela.
38No, jer naše tijelo nije niti brončano, niti je naša snaga kamena, 39štoviše, krhke smo i sklone svakoj tjelesnoj slabosti, 40vruće te molim stoga, predraga, da se mudro i razborito odvratiš od one nerazborite i nemoguće strogosti u postu koju si, kako doznajem, poduzela. 41I prosim te u Gospodinu da svome Gospodinu prinosiš razumnu službu i svoju žrtvu uvijek solju začinjenu, kako bi svojim životom živa hvalila Gospodina.
42Ostaj mi uvijek zdravo u Gospodinu, što i samoj sebi želim, i preporuči i mene i moje sestre u svoje svete molitve.

 


Prijevod s latinskoga: s. M. Tarzicija Čičmak, OSC

~~~ČASOSLOV MUKE~~~

Franjin asoslov

Pisma Generalnih ministara

~~ KLARINA BAŠTINA~~

Klarina bastina

~FRANJEVAČKI IZVORI~

Franjevaki izvori

laudatoTV banner

OBNOVA SAMOSTANA

KUA-ruenje

 PODRŽITE NAS

Želite li donirati za izgradnju i obnovu našeg samostana stradalog u potresu, za obnovu crkve i za potrebe samostana, možete to učiniti skeniranjem

QR koda.

QR-kod-donacije

ZAŠTITNICA TELEVIZIJE

zatitnica televizije
Klarise Zagreb® ::: Design by Schima Web Studio