• 1banner-naslovnica_slide.jpg
  • 2banner-naseogledalo_slide.jpg
  • 3banner_Gospa_slide.jpg
  • 4banner_ljubav.jpg
  • 5banner_blagoslovljen.jpg
  • 6banner-susretuasizu_slide.jpg
  • 7banner_kardinal_slide.jpg
  • 10banner-samost-unut_slide.jpg
  • 11banner_kakojedobro_slide.jpg
  • 12banner_slide_rad.jpg

Kvaternikova ulica 167, 10000 ZAGREB, HRVATSKA  Tel./fax: +385 1 37 36 524 • E-mail: samostan @ klarise-zg.hr

~DEVETNICA SV. FRANJI~

francesco-devetnica

DEVETNICA SV. KLARI

Klara Ikona

~~~Gospa Fatimska~~~

Gospa Fatimskaj

DEVETNICA

Pohvale Bogu_meditacija

 

POHVALE BOGU

 Meditacija nadahnuta spisima sv. Franje i sv. Klare

 

Uvodna pjesma


Pred nama je Gospodin Isus; njegovo je ime Istiniti, Živi u vijeke vjekova, Jaganjac. Euharistijsko klanjanje je produžetak svete Mise. Neka nas ne straši riječ „produžetak“, kao da se radi o gubljenju vremena, ili o nekoj nametnutoj obvezi, samo o dijelu nekog programa koji je netko izmislio. Ovdje smo jer nas je Netko pozvao, jer nas Netko želi, jer na Netko ljubi. Nezamislivo je to. Treba povjerovati. Sv. Franjo vodit će nas u ovom klanjanju svojim Pohvalama koje je napisao za brata Leona. Neka njegove pohvale postanu i naše. Osobne. U tome će nas poučiti i sv. Klara.

 

„Ti si poniznost.“ Isuse, Bog se u tebi objavio kao poniznost, u otajstvu tvojega Utjelovljenju, u pranju nogu, na križu i u euharistiji. Neka me gane tvoja poniznost kako je ganula sv. Franju i sv. Klaru. “O vi svi, koji prolazite putem, pogledajte i vidite ima li boli kakva je moja bol“, piše sv. Klara i poziva nas: “Odgovorimo jednim glasom i jednim duhom Njemu koji viče i jauče: 'Dok neprestano mislim na to, duša gine u meni'“.

 

„Ti si ljepota.“ Bože, ti si ljepota. Sv. Klara te, promatrajući tvoju ljepotu, nazvala ogledalom. Slušam njezine riječi: „Njegovoj se ljepoti sunce i mjesec dive, Njegove su nagrade neusporedivo dragocjene i beskrajno veličanstvene. Njegovoj se ljepoti bez prestanka dive sve blažene nebeske čete; Njegova nježnost obuzima, Njegov je spomen slatko svitanje, Njegov miomiris mrtve oživljuje, i slavno gledanje Njega učinit će blaženima sve građane višnjega Jeruzalema. Jer On je sjaj vječne slave, odsjaj svjetlosti vječne i ogledalo bez mrlje”.

 

„Ti si svet jedini Gospodin Bog, koji činiš divne stvari.“ Bezgrešna djevica Marija najdivnije je tvoje djelo. Stvorio si Bezgrešnu da nam u njoj pokažeš svu svoju ljepotu i svetost. Sv. Klara kaže da je „duša vjerna čovjeka veća od samoga neba, jer je Božji stan i prijestolje, i to samo po svojoj svetoj ljubavi“ i može nositi Boga u sebi kao Marija, ali na duhovni način. Divim se ljepoti koju si stavio u mene i čudesnim djelima tvoje milosti koje izvodiš u meni. Hvala ti što postojim, što si me stvorio!

 

Pjesma

 

„Ti si kralj svemogući, kralj neba i zemlje.“ Ti si, Isuse alfa i omega, početak i svrha svega što postoji. Ti si kralj koji vladaš s križa, prijestolja tvoje ponizne i milosrdne ljubavi. Sa križa vladaš nebom i zemljom, jer si svojom ljubavlju sve k sebi privukao. Sa sv. Klarom ti kličem: “Povuci me za sobom, trčat ćemo u mirisu Tvojih pomasti! Trčat ću, neću malaksati”.

 

„Ti si jak.“ Sv. Franjo je volio oganj jer ga je podsjećao na tebe. Ti si, Isuse, oganj i želiš da taj oganj gori u nama i da budemo poput uskrsne svijeće koja rasvjetljuje noć našega vremena. Slušam sv. Klaru koja pjeva o tvojoj moći: „Njegova moć jača je, plemenitost uzvišenija, Njegov pogled sjajniji, ljubav zavodljivija i sva Njegova ljubaznost otmjenija. Već ste u Njegovu čvrstom zagrljaju“

 

„Ti si umjerenost.“ Ova hostija, komadić kruha koji krije tvoje Biće, dostatno je jelo za čovjekov duhovni i tjelesni život. Ti si, Isuse, hrana tvojih siromaha, onih o kojima si klicao Ocu: „Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima. Da, Oče, tako se tebi svidjelo”. Bože, koji si umjerenost jer si u sebi punina i samodostatnost, budi moje sve.

 

„Ti si smirenost.“ Samo je u tebi mir, Gospodine. Sada razumijem zašto je sv. Klara žena mira, a njezin samostan Sv. Damjana simbol mira, jer je bio mjesto tišine, smirenosti i počinka u Bogu.

 

Pjesma


„Ti si radost i veselje.“ Isuse, ti si uzrok naše radosti. Ti si postao našim Bratom. Postao si jedan od nas. Ti si naš Otkupitelj i Spasitelj. Sva stvorenja govore o tebi. O daj da razumijem govor stvorenja, poput sv. Franje, i da te slavim, neumorno, zanosno, u radosti i u boli. Jer si Ljubav. Jer me ljubiš. Jer sam ljubljen. Jer sam i ja ljubav.

 

„Ti si naš vječni život.“ Isuse, ti si s Ocem i s Duhom Svetim naš životni princip, naš život, vječni život. Ti si život u izobilju, koji se izlijeva, prelijeva, natapa, šiklja, žubori.

 

„Ti si dobro, najveće dobro.“ Sunce je najljepša slika tebe, Isuse. Zato kličemo Hostiji: „Sunce života“, jer Sunce je najveći dobrotvor na Zemlji. Slika one tvoje neizrecive dobrote. Ti si u sebi samo dobro. Dobrota je drugi naziv za ljubav; tvoja dobrota sadrži u sebi nježnost i toplinu sunčanih zraka. Prepuštam se tvojoj dobroti kojom me besplatno obasipaš. To je milost.

 

„Ti si ljubav, djelotvorna ljubav.“ Isuse, rekao si da si ti trs, a mi loze. Samo ostajući na tebi postajemo bogati sokom i plodovima: postajemo poslušni, čisti, maleni, služimo, postajemo braća i sestre, postajemo sveti.

 

Pjesma


„Ti si Bog živi i istiniti.“ Na gori Sinaju Bog se objavio kao živi, istiniti, jedini i pravi. Poput Mojsija pred gorućim grmom, i poput sv. Franje pred Svetodamjanskim raspelom nalazim se u tvojoj božanskoj prisutnosti pred kojom ostajem u dubokom klanjanju, bosih nogu, znaku golotinje vjere i veličine Istine koja je preda mnom. Ti, Gospodine, objavljuješ veličanstvenu jednostavnost istine: Bog je živi i istiniti. „Ja sam Gospodin Bog tvoj, nemoj imati drugih bogova uza me.“ Da, Gospodine!

 

Ti si rashlada.“ Gospodine, tvoj Duh je rashlada. Zato je sv. Franjo volio brata Vjetra. Volio se prepustiti njegovom vitlanju. Lijepo je, Gospodine, počivati u tvojoj hladovini i uživati odmor koji pružaš mojoj duši: „Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti“ (Mt 11, 28). Sv. Klara kaže: „Promatranje Njega život osvježuje“.

 

„Ti si trojstven i jedan, Gospodin Bog.“ Isuse, ti si jedan od Presvete Trojice. Ti si objavitelj Boga Oca i pošiljatelj Duha Svetoga. Klanjam se tajni Presvetoga Trojstva koju si nam objavio.

 

Ti si čuvar i branitelj naš.“ „Ja sam pastir dobri. Ovce moje slušaju glas moj; ja ih poznajem i one idu za mnom. Ja im dajem život vječni te neće propasti nikada i nitko ih neće ugrabiti iz moje ruke. Otac moj, koji mi ih dade, veći je od svih i nitko ih ne može ugrabiti iz ruke Očeve“ (Iv 11,11.27-30).

 

„Ti si nada naša.“ Isuse, ti si sidro nade. U tebi je sve bogatstvo koje se nadam vidjeti, posjedovati i uživati u vječnosti.

 

„Ti si sva slast naša.“ Želim vjerovati sv. Klari i njezinom siromašnom samostanu Sv. Damjana s njegovom Povlasticom siromaštva i pokorničkim životom da si ti, Isuse-Bože, sva naša slast. Na jednome mjestu sv. Franjo kaže: „Ti si sva naša slast - do sitosti“. Neka tvoja ljubav, Bože, proširi prostore moje duše da se može nezasitno nasititi Tobom. Amen.

 

Završna pjesma

Sastavila: s. M. Tarzicija Čičmak OSC

 

 

~~~ČASOSLOV MUKE~~~

Franjin asoslov

Pisma Generalnih ministara

~~ KLARINA BAŠTINA~~

Klarina bastina

~FRANJEVAČKI IZVORI~

Franjevaki izvori

laudatoTV banner

OBNOVA SAMOSTANA

KUA-ruenje

 PODRŽITE NAS

Želite li donirati za izgradnju i obnovu našeg samostana stradalog u potresu, za obnovu crkve i za potrebe samostana, možete to učiniti skeniranjem

QR koda.

QR-kod-donacije

ZAŠTITNICA TELEVIZIJE

zatitnica televizije
Klarise Zagreb® ::: Design by Schima Web Studio