• 1banner-naslovnica_slide.jpg
  • 2banner-naseogledalo_slide.jpg
  • 3banner_Gospa_slide.jpg
  • 4banner_ljubav.jpg
  • 5banner_blagoslovljen.jpg
  • 6banner-susretuasizu_slide.jpg
  • 7banner_kardinal_slide.jpg
  • 10banner-samost-unut_slide.jpg
  • 11banner_kakojedobro_slide.jpg
  • 12banner_slide_rad.jpg

Kvaternikova ulica 167, 10000 ZAGREB, HRVATSKA  Tel./fax: +385 1 37 36 524 • E-mail: samostan @ klarise-zg.hr

DEVETNICA SV. KLARI

Klara Ikona

~~~Gospa Fatimska~~~

Gospa Fatimskaj

DEVETNICA

Nekrologij_s. M. Magdalena Vladika

s M Magdalenas. Marija Magdalena od Presvetog Srca Isusova

(Ana Vladika), klarisa

(Nekrologij, Samostan sv. Klare, Zagreb)


      U Zagrebu, u bolnici »Sveti Duh«, 21. studenog 2001., naša draga sestra Marija Magdalena od Presvetog Srca Isusova (u svijetu Anka Vladika), predano je dočekala dolazak Gospodnji i »sestricu smrt«.

      Rođena je 26. kolovoza 1924., u mjestu Zoljan, kod Našica, od oca Mate i majke Roze, rođ. Stojaković. Završivši pučku školu ostala je kod kuće obavljati domaćinske poslove. Kako su u obitelji bile samo kćeri (njih šest) radila je i težačke poslove kako bi priskrbila obitelji najnužnije za život.

      Bila je vrlo pobožna, željela je biti redovnicom. Obratila se o. Florencu Forjan, franjevcu, da bi je preporučio samostanu klarisa u Samoboru. Majka Štefana prima je u klauzuru 30. kolovoza 1955. godine. Redovničko oblačenje imala je 17. svibnja 1956., prve zavjete 23. svibnja 1957. a svečane zavjete 12. kolovoza 1960. godine.

      U zajednici je uvijek bila tiha, nenametljiva i nasmiješena. Govorila je kako je u samostanu sve potiče na sabranost. Također bi mladim sestrama puno govorila o pokori, o radosti te je i sama, posebno kao mlada sestra, uvijek bila vesela kad bi podnosila hladnoću ili glad i razna dragovoljna odricanja.

      U zajednici je obavljala službu zamjenice Časne Majke, (6 godina), savjetnice, vratarice, vrtlarice, sudjelujući i u svim drugim poslovima.

      Također je sudjelovala u osnutku samostana klarisa u Sloveniji, a kad su sestre počele napredovati, vratila se u Zagreb, također i zbog slabog zdravlja.

      Zadnjih deset godina prebolila je dva infarkta, no bila je i nadalje pokretna i sudjelovala je redovito u cjelokupnom životu zajednice. Od tada je živjela život stalne molitve. Uvijek smo je viđale s krunicom u ruci. Često bi pohađala bolesnu, sada pokojnu sestru Francisku, te bi zajedno molile za duše u čistilišu, za umiruće, za svoju sretnu smrti za cijelu zajednicu.

      U koru (mjestu gdje redovnice mole) je imala sličicu male blažene Jacinte koju je posebno štovala, te bi njoj preporučivala najmlađe sestre pokazujući prstom na svaku za koju moli, naime, zbog bolesti je teško pamtila imena i izgovarala riječi. Prije mjesec dana bolest joj se pogoršala te je bila povjerena njezi sestara, sve dok nije završila u bolnici.

      Kralju kojemu sve živi spremno je pošla baš na blagdan Gospe od zdravlja - liturgijski: Prikazanje Blažene Djevice Marije, 21. studenoga. Na prvi pogled čini se kontradiktorno, ali je istina samo jedna - naša sestra je doista prešla u stanje gdje nema ni boli, ni jauka, ni suza, ni starenja, ni smrti... Ona tek sad uživa potpuno zdravlje ne samo tijela nego i duše i duha.

      Taj dan je također od sadašnjeg pape proglašen danom KLAUZURNIH REDOVNICA, svih onih koji su se u Crkvi posvetili isključivo molitvi. Tako je sestra Magdalena ušla u neprestanu molitvu i savršenu klauzuru, jer riječ klauzura, prema nekim tumačenjima, dolazi od grčko-aleksandrijske riječi KLAOSTRON, što znači »UĆI U POSJED BAŠTINE«.

      Sprovodne obrede 23. studenoga u Šestinama predslavio je o. Augustin Kordić, franjevac konventualac, kao i Misu zadušnicu. Zahvaljujemo svima koji su ispratili našu dragu sestru u vječni počinak.

      »Pođi u miru dušo moja, jer imaš dobru pratnju. Pođi, jer koji te stvorio i posvetio uvijek te čuvao kao majka svoje čedo i ljubio nježnom ljubavlju. Blagoslovljen budi Gospodine, koji si me stvorio!« (sv. Klara)

(s. M. Tarzicija)

~~~ČASOSLOV MUKE~~~

Franjin asoslov

Pisma Generalnih ministara

~~ KLARINA BAŠTINA~~

Klarina bastina

~FRANJEVAČKI IZVORI~

Franjevaki izvori

laudatoTV banner

OBNOVA SAMOSTANA

KUA-ruenje

 PODRŽITE NAS

Želite li donirati za izgradnju i obnovu našeg samostana stradalog u potresu, za obnovu crkve i za potrebe samostana, možete to učiniti skeniranjem

QR koda.

QR-kod-donacije

ZAŠTITNICA TELEVIZIJE

zatitnica televizije
Klarise Zagreb® ::: Design by Schima Web Studio