• 1banner-naslovnica_slide.jpg
  • 2banner-naseogledalo_slide.jpg
  • 3banner_Gospa_slide.jpg
  • 4banner_ljubav.jpg
  • 5banner_blagoslovljen.jpg
  • 6banner-susretuasizu_slide.jpg
  • 7banner_kardinal_slide.jpg
  • 10banner-samost-unut_slide.jpg
  • 11banner_kakojedobro_slide.jpg
  • 12banner_slide_rad.jpg

Kvaternikova ulica 167, 10000 ZAGREB, HRVATSKA  Tel./fax: +385 1 37 36 524 • E-mail: samostan @ klarise-zg.hr

Devetnica Duhu Svetomu

Devetnica Duhu Svetom

DEVETNICA SV. KLARI

Klara Ikona

~~~Gospa Fatimska~~~

Gospa Fatimskaj

DEVETNICA

Poruka Generalnog kapitula OFS-a sestrama klarisama

GCLogo 380wPORUKA GENERALNOG KAPITULA

FRANJEVAČKOGA SVJETOVNOG REDA

SESTRAMA KLARISAMA

POVODOM OSAMSTOTE OBLJETNICE

POČETKA KARIZME SVETE KLARE

 

 

Drage sestre klarise,

Gospodin vam dao svoj mir!

 

      S bratskom ljubavlju pozdravljam vas u ime svjetovnih franjevaca i franjevki iz cijeloga svijeta, s čijim predstavnicima smo jučer, na liturgijski spomendan blaženoga Ivana Pavla II, u Sao Paulu započeli XIII. generalni kapitul. S ovim pozdravom želim također uputiti čestitke, u svoje ime kao i u ime svih članova Kapitula, svim sestrama klarisama rasprostranjenima po brojnim samostanima u cijelome svijetu, povodom osamstote obljetnice početka evanđeoske pustolovine svete Klare, iz koje je potekao Red siromašnih sestara. Ta evanđeoska karizma predstavlja dar od Oca milosrđa, a pobudio ju je Duh Sveti po svjedočanstvu evanđeoske radikalnosti svetoga Franje. To svjedočanstvo probudilo je u Klari de Favarone gorljivu želju da nasljeduje Krista kao što će kasnije pojasniti svojim sestrama u svojoj Oporuci: "Sin je Božji postao za nas put što nam ga je riječju i primjerom pokazao, a naš nas je preblaženi otac, pravi njegov ljubitelj i nasljedovatelj, poučio." S divljenjem se također sjećamo kako je Siromašak, dok je popravljao kapelu svetoga Damjana, pozivao prolaznike da mu pomognu u toj zadaći prorokujući da će ondje "prebivati gospođe čiji će glasovit život i sveto ponašanje proslaviti našeg nebeskog Oca po čitavoj svetoj Crkvi."

      Raduje nas što u ovoj godini vaše obljetnice s osobitom pažnjom promišljam o velikom daru koji ste primile u svome pozivu koji je put svetosti i uvjerljivo svjedočanstvo kraljevstva Božjega, posebno po bratskom životu, molitvi i kontemplaciji, kao i po siromaštvu i jednostavnosti, radu i poniznom služenju. Dobro je prisjetiti se također da je zvanje svete Klare prepuno nade u Božju budućnost. Sve to možemo otkriti u riječima spomenute Oporuke:

"Kad nas je, dakle, Gospodin pozvao na tako velike stvari da se na nas mogu ugledati one koje će biti drugima ogledalo i primjer, dužne smo mnogo blagoslivljati i hvaliti Boga i još više se poticati u Gospodinu da činimo dobro. Stoga, ako budemo živjele na spomenut način, ostavit ćemo plemenit primjer drugima te ćemo veoma kratkim naporom postići nagradu vječnog blaženstva."

      Prisjećajući se danas zadivljujuće vjernosti svete Klare evanđeoskom siromaštvu, radujemo se i osjećamo se pozvanima da budemo sve bolji Isusovi nasljedovatelji prema karizmi svetoga Franje. Klara je bila mlada žena koja je prosvijetlila svijet i Crkvu svoga vremena svojom dubokom i odvažnom ljubavlju prema Isusu, siromašnom i poniznom.

      S naše strane, želimo vam zahvaliti što, svojim uvijek iznova obnavljanim odazivom Božjem pozivu, svijetu i nama dajete živo svjedočanstvo Kristove ljubavi. To svjedočanstvo nuka nas da potražimo Kristov lik u dubini našega srca, u Riječi života, u sakramentima slavljenima u vjeri te u zauzetosti za izgradnju povijesti dostojne Božjih sinova i kćeri. Kao svjetovni franjevci pozvani smo rasvjetljivati i uređivati vremenite stvari prema evanđelju Isusa Krista i na Franjin način. S obzirom na to da suvremeno društvo očito gubi mnoge autentične ljudske i duhovne vrijednosti, što našem evangelizacijskom poslanju postavlja mnoge izazove, molimo vas da nas uvijek pratite svojom zagovornom molitvom i svojom bratskom ljubavi kako bismo bili sve vjerniji svojem pozivu. Na mnogim mjestima, neke od vaših sestara duhovne su asistentice naših mjesnih bratstava i na tome smo vam neizmjerno zahvalni.

      Zbog svega toga, želim vam reći da kao članovi OFS-a i Frame osjećamo duboko bratsko zajedništvo s vama kao sastavnim i neophodnim dijelom naše Franjevačke obitelji, mada katkad ne možemo biti fizički blizu. Različiti životni staleži unutar te obitelji mogu se usporediti s prekrasnim vrtom koji resi raznolikost biljaka i cvijeća, a u kojemu sveta Klara, biljčica svetoga Franje, i njezine duhovne nasljednice zauzimaju posebno mjesto koje ga krasi i pruža život i radost ostatku vrta. Sve nam to doziva u pamet bogatstvo duhovnosti svetoga Franje koji je zasnovao raznolike oblike života po plodonosnom Duhu Gospodnjem.

      Danas želimo podijeliti s vama, drage sestre iz Samostana Fazenda Esperança, kruh, znak "tijela Kristova sjedinjenog s našim čovještvom". Znamo da je i sam Isus odabrao taj znak u času kad nas je ljubio do kraja. Kao članovi Kapitula učinit ćemo tu konkretnu gestu potičući sva nacionalna bratstva OFS-a da imenuju delegaciju braće, geografski najbliže samostanima klarisa, da ih u njihovim zemljama posjete i, također dijeljenjem kruha, izraze naše uzajamno i životno zajedništvo sa svima njima.

      Zahvaljujemo vam na ovoj prilici da se susretnemo i pozivamo vas da intenzivno molite za nas u ovim danima kada ćemo biti okupljeni kako bismo analizirali naš život i obnovili ga u svjetlu evanđelja, da bismo postali odvažni i velikodušni evangelizatori muškaraca i žena našega vremena koji žive s radostima i tjeskobama, u brigama, ali i s nadom u Boga života, mira i dobra.

      Izražavajući blizinu i ljubav članova Kapitula te sve braće i sestara Franjevačkog svjetovnoga reda,

 

u Sao Paulu 23. listopada 2011.

Encarnacion del Pozo, OFS

Generalna ministra

~~ KLARINA BAŠTINA~~

Klarina bastina

~FRANJEVAČKI IZVORI~

Franjevaki izvori

Pisma Generalnih ministara

PJESMA FRANJO I KLARA

franjo klara

~~ HVALA REDOVNIKA~~

RBA

laudatoTV banner

OBNOVA SAMOSTANA

KUA-ruenje

 PODRŽITE NAS

Želite li donirati za izgradnju i obnovu našeg samostana stradalog u potresu, za obnovu crkve i za potrebe samostana, možete to učiniti skeniranjem

QR koda.

QR-kod-donacije

ZAŠTITNICA TELEVIZIJE

zatitnica televizije

bg

logo GP
Klarise Zagreb® ::: Design by Schima Web Studio