• 1banner-naslovnica_slide.jpg
  • 2banner-naseogledalo_slide.jpg
  • 3banner_Gospa_slide.jpg
  • 4banner_ljubav.jpg
  • 5banner_blagoslovljen.jpg
  • 6banner-susretuasizu_slide.jpg
  • 7banner_kardinal_slide.jpg
  • 10banner-samost-unut_slide.jpg
  • 11banner_kakojedobro_slide.jpg
  • 12banner_slide_rad.jpg

Kvaternikova ulica 167, 10000 ZAGREB, HRVATSKA  Tel./fax: +385 1 37 36 524 • E-mail: samostan @ klarise-zg.hr

DEVETNICA SV. KLARI

Klara Ikona

~~~Gospa Fatimska~~~

Gospa Fatimskaj

DEVETNICA

I kongres oscPORUKA KLARISA

Od 27. 1. do 6. 2. 2008. g., u Asizu je održan Prvi međunarodni kongres Predsjednica federacija Reda sv. Klare. Kongres je održan na njihovu želju i molbu koju su uputile Generalnome ministru, fra Joséu Rodriguezu Carballu ofm, a koju je razmotrio Generalni definitorij i to proslijedio Kongregaciji za Ustanove posvećenoga života i Družbe apostolskoga života. Donosimo izvadak iz poruke klarisa u kojoj se najavljuje trogodišnja priprava za Jubilej 800. obljetnice poziva sv. Klare u kojemu mi klarise vidimo i početke našega poziva.

 

Sv. Marija Anđeoska
6. veljače 2008.

Drage sestre, mir i dobro!

Imale smo prigodu i povlasticu proživjeti predivne dane susreta u ovome gradu Asizu, na Prvom kongresu Predsjednica federacija Reda siromašnih sestara sv. Klare, na čemu zahvaljujemo Ocu milosrđa, darovatelju svakoga dobra.
Ovaj susret bio je dragocjeni dar za sve nas. Prosvijetljene raznim razmišljanjima koja smo slušale i koje smo izmijenile, počevši od našega osobnog iskustva i upoznavanja stanja naših federacija, osjećamo se pozvanima i obodrenima vratiti se onomu bitnomu. Dopustimo li da nas pokreće i vodi životni dah Duha Božjega, dopustimo li da nas dotakne i preobrazi Božji oganj, otvorimo li oči stvarnosti koja nas okružuje, nećemo gledati toliko na prošlost da je veličamo kao vrijeme koje je uvijek bolje, nego ćemo u našoj sadašnjosti iskusiti hitnu i neodgodivu potrebu založiti se da strastveno i stvaralačkom slobodom tražimo putove koje možda nismo sanjale, ali koje Gospodin traži od nas da ih prijeđemo, otvorene budućnosti s nadom i odvažnošću. (...)
Veoma konkretno smo iskusile uzajamno upoznavanje životnosti klarisa na svim kontinentima i njihove brige. Pomoglo nam je trajno otkriće da nam je zajedničko: evanđelje koje su živjeli Klara i Franjo, u uzvišenome siromaštvu i svetome jedinstvu. To je snaga koja nas podržava i obogaćuje preko raznih oblika u kojima ga utjelovljujemo na mjestima gdje živimo. Ondje se od nas traži da svojim životom budemo navještaj Božje ljubavi i odgovor na očekivanja braće i sestara.
Potvrdile smo svoju obvezu da čuvamo živim oganj koji je upalila sv. Klara, slijedeći Krista siromašnoga i raspetoga. Svaka od nas preuzima stoga odgovornost održati evanđeosku radikalnost i ponovno se opredijeliti za Klarine spise da nam pomognu rasti u životu vjere i sestrinskoga života. (...)
Shvatile smo nužnost ocijeniti naš identitet kao kontemplativni život u „uzvišenome siromaštvu“ i „svetome  jedinstvu“, na koji smo se „dragovoljno obvezale“, u njegovim mnogolikim vanjskim i nutarnjim, osobnim i zajedničarskim značenjima. (...)
Predstavljamo vam neke prijedloge koji su sazreli u razgovoru i susretu među nama. Predajemo vam ih kao staze za zajednički put u pripremi za VIII. stoljetnicu početka života sv. Klare u Sv. Damjanu. Svaka će ih prijeći onako kako je najzgodnije unutar stanja zajednice i federacije, svjesna da ide zajedno sa Siromašnim sestrama sv. Klare raširenima po cijelome svijetu.
Jedna tema obilježavat će svaku od tri pripravne godine do 2012.:

* 2009. Poziv - sadržaj: identitet i odnos s Prvim redom - sredstva: ponovno otkrivanje izvora.

* 2010. Kontemplacija - sadržaj: duhovni život, život u Kristu - sredstva: osluškivanje, šutnja, obraćenje.

* 2011. U uzvišenom siromaštvu - sadržaj: ponovno ocijeniti izbor siromaštva, malenosti, izvlaštenja, uzvraćanja - sredstva: konkretne odluke solidarnosti.

* 2012. godina proslave: Sveto jedinstvo.
..............................................................
Sveta Marija Anđeoska, koja je bdjela nad Klarom i Franjom u početku njihova puta, neka prati naše korake i naš svakodnevni „evo me“ svetom djelovanju Duha.
Sv. Franjo i sv. Klara neka nas nastave rađati na život po Evanđelju.
Neka Gospodin dadne već danas svoj mir nama sestrama i našoj braći!

 

 PODRŽITE NAS

Želite li donirati za izgradnju i obnovu našeg samostana stradalog u potresu, za obnovu crkve i za potrebe samostana, možete to učiniti skeniranjem

QR koda.

QR-kod-donacije

OBNOVA SAMOSTANA

KUA-ruenje

laudatoTV banner

Križni put sa sv. Klarom

Klarin kriz put

ZAŠTITNICA TELEVIZIJE

zatitnica televizije

~~ KLARINA BAŠTINA~~

Klarina bastina

Pisma Generalnih ministara

~FRANJEVAČKI IZVORI~

Franjevaki izvori

PJESMA FRANJO I KLARA

franjo klara

~~ HVALA REDOVNIKA~~

RBA

bg

logo GP
Klarise Zagreb® ::: Design by Schima Web Studio