• 1banner-naslovnica_slide.jpg
  • 2banner-naseogledalo_slide.jpg
  • 3banner_Gospa_slide.jpg
  • 4banner_ljubav.jpg
  • 5banner_blagoslovljen.jpg
  • 6banner-susretuasizu_slide.jpg
  • 7banner_kardinal_slide.jpg
  • 10banner-samost-unut_slide.jpg
  • 11banner_kakojedobro_slide.jpg
  • 12banner_slide_rad.jpg

Kvaternikova ulica 167, 10000 ZAGREB, HRVATSKA  Tel./fax: +385 1 37 36 524 • E-mail: samostan @ klarise-zg.hr

Devetnica Duhu Svetomu

Devetnica Duhu Svetom

DEVETNICA SV. KLARI

Klara Ikona

~~~Gospa Fatimska~~~

Gospa Fatimskaj

DEVETNICA

Pismo Generalnog Ministra OFM za svetkovinu sv. Klare 2012.

 

claraenPOGLEDA UPRTOG NA POČETKE

(usp. 2PJa 11)


Aktualnost franjevačko-klarijanske karizme

nakon 800 godina od utemeljenja Reda svete Klare (OSC)


Svim Siromašnim sestrama svete Klare,

svoj Manjoj braći: Pozdrav i sveti mir u Gospodinu (2PKu 1; usp. PEr 1).

 

 

Čestitke!

1. Završavamo 800. obljetnicu obraćenja/posvećenja sestre Klare u Porcijunkuli (1211.-1212.) i 800. obljetnicu utemeljenja Reda siromašnih sestara. U toj prigodi, osobito posebnoj za cijelu Franjevačku obitelj, osjećam potrebu da vam, predrage Sestre, uputim svoje osobne čestitke i čestitke sve Manje braće.

Ovim pismom želim vas uvjeriti da se uvijek, ali osobito za vrijeme franjevačko-klarijanskoga jubileja, s vama sjedinjujemo u zahvaljivanju Gospodinu koji danas nastavlja čuvati karizmu koja je bila dana Franji i Klari prije 800 godina. U isto vrijeme želim vam izraziti svoju zahvalnost i zahvalnost Manje braće za vašu prisutnost tihu, molitvenu i punu duboke ljubavi u našem životu i u životu Crkve i svijeta. Vi ste pravo blago za sve nas jer, iz svojega života u Kristu skrivena (usp. Kol 3,3) evangelizirate nas, podsjećajući nas da smo Gospodinovi i za Gospodina, i da samo tako možemo biti za druge.[1] Hvala, sestre! Čestitam!

 

I. Da započnemo

2. Tijekom ovoga razdoblja, s više strana, ne na kraju od same Crkve[2], primili smo ponavljane pozive da uzmemo ozbiljno Klarinu opomenu i poticaj: “upoznaj svoj poziv” (OprKl 4) i da ne zaboravimo polazište, to jest naše početke (usp. 2PJa 11). Takvi pozivi teže za prioritetnim ciljem: iskoristiti ovo vrijeme milosti, ovaj kairós, da se produbi franjevačko-klarijanski oblik života, vraćajući se na bitne elemente ove karizme koja je i nakon 800 godina još duboko aktualna, kako je s pravom napisao Benedikt XVI., «vrijeme koje nas dijeli od događaja ovo dvoje svetaca [Franje i Klare] nije umanjilo njihovu privlačnost i draž. Naprotiv...» (DoF p. 17).

Franjo i Klara, djeca svoga vremena, govore jezikom svojih suvremenika, misle sukladno njihovim kategorijama, imaju njihovu senzibilnost, a ipak su duboko aktualni. Franjo i Klara su u skladu sa svojim vremenom jer su mu znali otkriti najdublje potrebe, interpretirali su ih kao znakove vremena, kao pozive Duha, i predložili su utjelovljenje Evanđelja koje je savršeno odgovaralo tim potrebama. No, Franjo i Klara, koji nisu bili stranci u svome vremenu, također su i danas suvremeni i aktualni. Tajna te aktualnosti je razumljiva: “Franjo i Klara su se popeli sve do izvora vode žive”[3]. Kao ustrajni slušatelji Evanđelja, čuvali su ga u svom srcu (usp. Lk 2,51) i spremno su bili poslušni Riječi (usp. 1Čel 22), postajući tako, iznutra i izvana, žive ikone Sina, vječne Riječi Očeve (usp. 3PJa 13), “življena egzegeza» Evanđelja (usp. DV 83). Budući da su našli Izvor vode žive (usp. Iv 4,10sl), i nakon osam stoljeća iz njih nastavljaju izvirati potoci vode žive koja gasi žeđ naših suvremenika i pruža odgovore na mnoga njihova pitanja.

Opširnije...

Homilija fra Ivana Bradarića OFMConv.

Ivan BradaricSv. Klara - 2012.; Euharistijsko slavlje u 8 sati

Proslava 800. obljetnica od poziva sv. Klare


Drage setre klarise, ponajprije vam želim blagoslovljen ovaj današnji dan, blagdan svete Klare, vaše suutemeljiteljice i zaključak velikoga jubileja – 800 godina od početka poziva sv. Klare ili pridruživanja sv. Klare franjevačkom Redu.

 

Zbog onih koji možda još uvijek ne znaju, ponovimo gradivo.

Mjesto događaja je Asiz.

Velikoga Malog brata Franju, Klara je upoznala u korizmi 1209. godine.

Klara je Franju poznavala i prije, ali sada je upoznala njegovo srce koje je gorjelo za Gospodinom – srce koje je ljubilo Ljubav.

A kako to često biva, kada osjetimo u tuđem propovijedanju i zanosnom govoru ne samo jeku riječi, nego da govori njegov život, onda se i sami oduševimo za sadržaj toga govora.

Tako je bilo i s Klarom.

I pred njom, recimo to, bila je već utrta sigurna i sretna ovozemaljska budućnost.

Roditelji su joj bili ugledna plemićka obitelj. Bili su utjecajni i bogati. Zacijelo su mislili kako nema toga što bi njihova lijepa kći poželjela, a da joj oni ne bi udovoljili.

Ipak, ima.

Klara je pronašla skriveni biser, zbog kojega je bila spremna odreći se svega, samo da ga stekne.

Kako objasniti roditeljima?

Kako objasniti obitelji?

Kako objasniti gradu, ljudima, svijetu...???

Je li uopće potrebno objašnjavati?

Ne!

Potrebno je – kako i samo Evanđelje poziva – sve ostaviti, doslovce pobjeći od svega i steći sve.

Opširnije...

Poruka Generalnog kapitula OFS-a sestrama klarisama

GCLogo 380wPORUKA GENERALNOG KAPITULA

FRANJEVAČKOGA SVJETOVNOG REDA

SESTRAMA KLARISAMA

POVODOM OSAMSTOTE OBLJETNICE

POČETKA KARIZME SVETE KLARE

 

 

Drage sestre klarise,

Gospodin vam dao svoj mir!

 

      S bratskom ljubavlju pozdravljam vas u ime svjetovnih franjevaca i franjevki iz cijeloga svijeta, s čijim predstavnicima smo jučer, na liturgijski spomendan blaženoga Ivana Pavla II, u Sao Paulu započeli XIII. generalni kapitul. S ovim pozdravom želim također uputiti čestitke, u svoje ime kao i u ime svih članova Kapitula, svim sestrama klarisama rasprostranjenima po brojnim samostanima u cijelome svijetu, povodom osamstote obljetnice početka evanđeoske pustolovine svete Klare, iz koje je potekao Red siromašnih sestara. Ta evanđeoska karizma predstavlja dar od Oca milosrđa, a pobudio ju je Duh Sveti po svjedočanstvu evanđeoske radikalnosti svetoga Franje. To svjedočanstvo probudilo je u Klari de Favarone gorljivu želju da nasljeduje Krista kao što će kasnije pojasniti svojim sestrama u svojoj Oporuci: "Sin je Božji postao za nas put što nam ga je riječju i primjerom pokazao, a naš nas je preblaženi otac, pravi njegov ljubitelj i nasljedovatelj, poučio." S divljenjem se također sjećamo kako je Siromašak, dok je popravljao kapelu svetoga Damjana, pozivao prolaznike da mu pomognu u toj zadaći prorokujući da će ondje "prebivati gospođe čiji će glasovit život i sveto ponašanje proslaviti našeg nebeskog Oca po čitavoj svetoj Crkvi."

Opširnije...

Papino pismo

Al Venerato FratelloPismo pape Benedikta XVI.

u povodu 800. obljetnice

„obraćenja" i posvećenja

sv. Klare Asiške


Časnom Bratu

                                                       DOMENICU SORRENTINU

                                                  biskupu Asiza-Umbrijske Nocere i Gualda Tadina

 

      S radošću sam prihvatio što se u toj Biskupiji, kao i među franjevcima i klarisama cijeloga svijeta, „Klarijanskom godinom" slavi spomen svete Klare u povodu 800. obljetnice njezina „obraćenja" i posvećenja. Taj događaj, za datiranje kojega se kolebamo između 1211. i 1212. godine, upotpunio je, recimo tako, na „ženski način" onu milost koja je koju godinu ranije dotakla asišku zajednicu obraćenjem sina Petra Bernardona. I, kao što se dogodilo s Franjom, također se u Klarinoj odluci krila klica nove zajednice, klarijanskoga Reda koji, postavši snažno stablo, u plodnoj tišini samostanâ nastavlja sijati dobro sjeme Evanđelja i služiti poradi Kraljevstva Božjega.

Opširnije...

Papina poruka za Godinu sv. Klare

papa-ratzingerVatikan, 2. travanj 2012.

PAPINA PORUKA ZA GODINU SVETE KLARE

 

      Poput svete Klare i vi u Bogu tražite tajnu istinske radosti. Tajna prave radosti jest u povjeravanju Bogu – ustvrdio je Benedikt XVI. u prigodnoj poruci za godinu svete Klare, proglašene prigodom 800. obljetnice njezina obraćenja. Papinu je poruku u asiškoj katedrali pročitao u subotu, 31. ožujka tijekom Večernje lokalni biskup Domenico Sorrentino.

Opširnije...

Homilija biskupa Semrena za Dane sv. Klare

Biskup Semren-propovijedHomilija mons. dr. fra Marka Semrena, pomoćnog biskupa banjolučkog,

koju je izrekao na Euharistijskom slavlju  prvog dana "Dana sv. Klare",

16. ožujka 2012.

 

DANI SV. KLARE ASIŠKE (1212.-2012.),

Zagreb, 16.-17.03.2012.

Čit.: Hoš 2,14-15.19-20; 2 Kor 4,6-10.16-18; Iv 15,4-10.

       Uvod. Kao povijesna bića živimo iz sjećanja i iz nade. Sjećanje i nada se uzajamno uključuju. Tko je sposoban za istinsko sjećanje, sposoban je i za nadu. Istinsko sjećanje nas ne zatvara u prošlost, nego otvara novoj budućnosti. Kršćanstvo je upravo religija sjećanja i nade. U tom duhu i slavimo 800. obljetnicu ulaska sv. Klare u Franjevački red. I Franjo i Klara nas upućuju na samoga Krista, na središte Crkve i povijesti kojega trebamo upoznati, ljubiti, nasljedovati i drugima životom i riječju naviještati - nova evangelizacija. Krist je most kojim dolazimo u mir i zanos, te uživamo u promatranju beskrajne Božje veličine. Mi smo kršćani istodobno sveti i grešni. Sveti smo ukoliko živimo u skladu s Božjim Duhom, a grešni ukoliko živimo protivno Božjem Duhu. Ta linija između svetosti i grešnosti prolazi kroz srce svakog kršćanina, a tako i kroz srce svakog redovnika i redovnice.

Opširnije...

Pismo Generalnoga ministra za svetkovinu svete Klare 2011.

Sv. Klara 2011 smPismo Generalnoga ministra za svetkovinu svete Klare 2011.


DVA IMENA, DVA FENOMENA,
DVIJE LEGENDE:
FRANJO I KLARA

800. obljetnica utemeljenja
Reda siromašnih sestara


Predrage Siromašne sestre,
Gospodin vam dao mir!


Šesnaestoga travnja 2011. godine svečano smo, u zajedništvu sa svim kćerima sv. Klare raširenima po svijetu, započeli u Asizu slavlja 800. obljetnice obraćenja Klare Asiške i utemeljenja Reda siromašnih sestara. Događaj je započeo slavljem Prve večernje kojemu je predsjedao mjesni biskup mons. Domenico Sorrentino u katedrali sv. Rufina. Slavlje se nastavilo hodočašćem, u kojemu su sudjelovali braća franjevci, redovnici, redovnice i mnogobrojni laici, prema Porcijunkuli u Sv. Mariji Anđeoskoj gdje se mlada Klara, napustivši «kuću, grad i obitelj» sklonila da se posveti Gospodinu «pred Marijinim oltarom» (usp. LegKl 8) i da prigrli oblik života koji joj je Franjo pokazao (usp. OporKl 5) i koji je kasnije Inocent IV. blagoslovio, potvrdivši Pravilo Reda siromašnih sestara. Hodočašće je imalo postaje na mjestima gdje Siromašne sestre čuvaju i prenose propositum te evanđeoske žene, Klare, koja je sve stavila na Evanđelje Gospodina našega Isusa Krista: u Protosamostanu, samostanu sv. Kvirika i samostanu sv. Kolete.

Opširnije...

Homilija Generalnoga ministra

Gen minHomilija Generalnoga ministra
prigodom otvorenja Jubilarne godine svete Klare
16. travnja 2011. u Porcijunkuli


Predraga braćo i sestre, Gospodin vam dao mir!


Magnificat anima mea Dominum. U ime Gospodnje, i s dubokom radošću u srcu, otvaramo danas, u bratskom zajedništvu sa svim Siromašnim sestrama raširenima po čitavome svijetu, VIII. stoljetnicu Klarina posvećenja, to jest utemeljenja Reda siromašnih sestara.

Opširnije...

Konferencija generalnih ministara

konf-gen-minKONFERENCIJA GENERALNIH MINISTARA
PRVOGA FRANJEVAČKOGA REDA I TOR-a

PISMO ZA 800. OBLJETNICU UTEMELJENJA
REDA SIROMAŠNIH SESTARA SV. KLARE


Gospodin dao mir svima vama, Siromašnim sestrama svete Klare!

Još je živa jeka slavlja utemeljenja Prvoga franjevačkoga reda, a sada smo već svi okrenuti prema 2012. godini, da zahvalimo Gospodinu za 800 godina Klarina posvećenja u Porcijunkuli. Obljetnica nije proslava slavne prošlosti, nego događaj koji postaje spomenom, kako bismo «iz vlastite povijesti crpili dodatni zanos da obnovimo volju služiti Crkvi».

Opširnije...

Poruka klarisa

I kongres oscPORUKA KLARISA

Od 27. 1. do 6. 2. 2008. g., u Asizu je održan Prvi međunarodni kongres Predsjednica federacija Reda sv. Klare. Kongres je održan na njihovu želju i molbu koju su uputile Generalnome ministru, fra Joséu Rodriguezu Carballu ofm, a koju je razmotrio Generalni definitorij i to proslijedio Kongregaciji za Ustanove posvećenoga života i Družbe apostolskoga života. Donosimo izvadak iz poruke klarisa u kojoj se najavljuje trogodišnja priprava za Jubilej 800. obljetnice poziva sv. Klare u kojemu mi klarise vidimo i početke našega poziva.

 

Opširnije...

~~ KLARINA BAŠTINA~~

Klarina bastina

~FRANJEVAČKI IZVORI~

Franjevaki izvori

Pisma Generalnih ministara

PJESMA FRANJO I KLARA

franjo klara

~~ HVALA REDOVNIKA~~

RBA

laudatoTV banner

OBNOVA SAMOSTANA

KUA-ruenje

 PODRŽITE NAS

Želite li donirati za izgradnju i obnovu našeg samostana stradalog u potresu, za obnovu crkve i za potrebe samostana, možete to učiniti skeniranjem

QR koda.

QR-kod-donacije

ZAŠTITNICA TELEVIZIJE

zatitnica televizije

bg

logo GP
Klarise Zagreb® ::: Design by Schima Web Studio